Videosex vodi v daljave

21velj.87

Usprkos svim glasinama o raspadu grupe Videosex ovih se dana u izdanju Helidona pojavio njihov novi mini-album, Svet je zopet mlad. Poznavaoci rada grupe već će na osnovi naslova uočiti promjenu. Jedina slovenska grupa koja je uspješno pisala i pjevala pjesme na hrvatskom ili srpskom jeziku ovdje koristi slovenski. No to je tek naznaka iznenađenja koje slijedi na vinilu – ovaj put na ploči nisu originalne kompozicije grupe nego obrade poznatih slovenskih šlagera šezdesetih godina, šest kompozicija eminentnih skladatelja, poput Bojana Adamiča, Jože Privšeka, Mojmira Sepea, Jure Robežnika
Time Videosex, kao Laibach, GSSN i Irwin, preispituju nacionalnu tradiciju i tako definiraju i vlastite kuturne temelje. Dok Neue Slowenische Kunst ispituje “visokokulturnu tradiciju”: Prešern i romantizam, likovna grupa “Sava” i impresionizam, Božidar Jakac, Ivan Knez i “industrijska grafika” socijalističkog realizma, OHO i Nova umjetnička praksaVideosex preuzimaju i medijskim eksponiranjem ponovno visoko vrednuju u razdoblju sedamdestih zapostavljenu i zaboravljenu domaću popularnu tradiciju. Za hipersenzibilne pojedince taj proces započet je otkrivanjem starih domaćih filmova u nedjeljnom jutarnjem filmskom programu, filmova poput Ne čekaj maj Františeka Čapa, naslovna pjesma kojega je obrađena i na ploči Svet je zopet mlad.
Korištenje prošloga bilo je karakteristično i za početke domaćeg novog vala, ali tada je od većine publike i kritike pogrešno percipirano kao ironija (za to su i same grupe, na primjer Idoli, dobrim djelom krive) a ironija nije dobar temelj za definiranje vlastite tradicije. Mada pokazuje neke površine i površinske sličnosti s djelovanjem grupa poput Bjelog dugmeta, Plavog orkestra, Merlin…, interes trojedinstva Neue Slowenische Kunsta i Videosexa, za nacionalnu mitologiju ne može se označiti kao konzervativan ili reakcionaran. Oni polaze s težnjom k ravnopravnom uključivanju u globalne tokove i sa svješću da se evropska kultura ne može stvarati bez svijesti o vlastitoj prošlosti, ma kakva ona bila. Jedna je od osnovnih teza NSK da je slovenska kultura zapravo preuzeta strana kultura. Najbolje slovenske filmove napravio je František Čap – Čeh. “Slovenske popevke” nisu narodnjačke, folklorne pjesme nego evropski šlageri. Stvaranju globalne medijske kulture Videosex daju svoj doprinos. Tako je “domaća pjesma” “Vozi me vlak v daljave” u njihovoj obradi ritmom prelomljene kroz optiku “Heatwawea”, pjesme koju pjeva Marilyn Monroe, a završava metaforizacijom kloparanja vlaka – citatom s ploče (Trans Europe Express, i posvetom grupi Kraftwerk. Od slovenskih planina u sunčanu budućnost opet mladog svijeta na medijskom vlaku postmodernog popa poput onog Kraftwerka.
Nasuprot tome, Bijelo dugme i Plavi orkestar promatraju sve prošlo kao vječno, nepromjenjivo. Analitičan i kreativan odnos prema tradiciji također je izazov dominantnom načinu preuzimanja stranih oblika i sadržaja bez razmišljanja (primjeri raznih “Live Aidova”, kajkavski hip-hop, “Born u Zagrebu”..) Imperijalizam se ne ogleda samo u eksploataciji jeftine radne snage, sirovina, prodajom prljave industrije i zastarjelih tehnologija…nego i nametanju određenog načina osjećanja, pasiviziranju u mišljenju i stvaralaštvu. Nije, dakle, riječ o tome da je kao što se nekad tvrdilo, rok-muzika proizvod inženjera ljudskih duša u tajnim laboratorijima služba psihološkog rata, već da Industrija Svijesti, Industrija Zabave, u kojoj su povezani interesi diskografske industrije, medija i struktura ekonomske i političke moći, stimulira samo jedan tip poruka. A domaća ih industrija, u kolonijalnom odnosu prema starnoj, bez razmišljanja prenosi i stimulira njihovo prihvaćanje i širenje od strane domaće publike i izvođača. Na svjetskoj sceni uspostavljena opreka The SmithsZZ Top dolazi do nas kao vizija jednoga – to su naravno ZZ Top, čije spotove redovno možemo gledati na televiziji i kupovati njihove ploče. Naravno, onda i Bijelo dugme skida uspješan i već prihvaćen model. Jugoton objavljuje Plavi orkestar, ali Videosexima ne daje šansu koju su svojim prijašnjim radom višestruko zaslužili. Na Svet je zopet mlad izvanredne stare pjesme obrađene su s puno duha i duhovito. U autentičnim haljinama iz vremena kad se osjećala lakoća u životu, Anja, praćena Janijem i Iztokom, kreće na put.

Držite se, vlak je krenuo, gospodo porotnici.%d bloggers like this: